Forum Nyköping 2017

Forumets cirka 150 deltagare har efter inspirerande och tankeväckande introduktioner inom Det goda skiftet valt vilket skifte man helst vill samtala om. Som alltid är det fötterna som styr, så flera kommer säkert att försöka hoppa in i flera skiftessamtal. Följ samtalen på Twitter, Instagram och Facebook. #matsamtal

Kvalitetsskiftet

Hur får vi livsmedelsförsörjning att handla om kvalitet istället för om vikt, volym, vinst och kalorier? Inledningstalare: Tina-Marie Qwiberg, odlare och dokumentärfilmare. Värdpartner: Åsa Lindeblad, Kvalitetschef, Saltå Kvarn.

Proteinskiftet

Varifrån kommer proteinet när gastronomin måste bli mer resursklok? Inledningstalare: Elin Röös, forskare, Sveriges Lantbruksuniversitet. Värdpartner: Patrik Holm Thisner, VP, Quality & Corporate Responsibility, HKScan Corporation.

Kulturskiftet

Hur kan vi skapa en matkultur som ger fler möjligheten att axla rollen som planetskötare? Inledningstalare: Carl Folke, forskningschef, Stockholm Resilience Center. Värdpartner: Gastronomiska Samtal.

Stadsskiftet

Kan städers förmåga att påverka vår matkultur skapa förutsättningar för en levande landsbygd? Inledningstalare: Sara Jervfors, kostchef, Södertälje kommun.

Intressant läsning från forumets medarrangör!

Stockholm Resilience Centre (SRC) är medarrangör för Forum Nyköping 2017. Bakgrunden är årets tema "Det goda skiftet" då de fyra skiften Line Gordon från SRC skriver om här kommer att lyftas och dryftas. Det handlar om hur vi producerar, distribuerar och äter maten och om vår egen roll i sammanhanget. Läs mer på Four shifts to a more desirable (and delicious) food future

Lyssna till HKSCANs tankar kring Proteinskiftet

Den nya gastronomin är nyckeln till en hållbar utveckling. Det är en fråga som berör alla, så väl nya som gamla välkända aktörer. Genom att ta aktiv del av samtalet så är man med och formar vår gemensamma framtid. HKScan deltar aktivt i samtal om proteinskiftet.

Det goda skiftet är temat för Forum Nyköping i mars

Forum Nyköping den 28 till 29 mars blir två dagar fyllda av energi, oväntade möten, massor av nya tankar och affärskontakter. Höjdpunkten blir när de tre riksvinnarna i innovationstävligen Matverk prisas. Årets tema är Det goda skiftet och vi är stolta över att ha Stockholm Resilience Centre (SRC) som medarrangör. Anföranden och samtal ska handla om några av alla de förändringar gastronomin står inför. Vi berättar mer om det när vi närmar oss.

• Här ser du vad vi gjorde under Smaka på Stockholm.

• Läs Smaka på Stockhoms intervju med Hans Naess.

Här ser du alla våra inspelade "Nyfiken på-samtal".

Utvecklande samtal även i mässbrus

Matverk och Gastronomiska Samtal fick en stor monter av mässan på GastroNord 2016. Här fick vi plats för såväl provsmakning av riksvinnarna i årets Matverk (och som det smakades!) som Tjuvlyssnat, en form av utvecklande Matsamtal. Hit kom även Culinary Craft, Thomasgymnasiets ambitiösa satsning på restaurang- & livsmedelsprogram och samtalade med intresserade.

Välkommen att själv tjuvlyssna!

Så kan foodservice fylla på våra skafferier med eko-produkter

 

Jonas Köhler, vd Menigo, Christoffer Carlsmose, ekologikoordinator Menigo, Elisabet Qvarford, vd Svenskt Kött, Adam Arnesson, ekobonde och Carina Brydling, kock samtalar och inspirerar varandra –  Hans Naess från Gastronomiska Samtal modererar.

Varför mångfald, när det är så effektivt med enfald?

 

John Skogh, Menigo, Märta Gunnarsson, Resta Gård, Kerstin Björklund, Warbro Kvarn, Martin Ragnar, författare/forskare och Dan Wikström, Engsholms slott samtalar inspirerande och lärorikt om bevarandesorter. Hans Naess modererar.

Uppsnappat i vimlet

"Ett av de bästa seminarier jag har varit på, av två skäl. Dels är det en av få gånger jag som tjänsteman varit i minoritet i en arbetsgrupp med representanter från hela livsmedelskedjan – företagare, entreprenörer och kockar. Det andra skälet är att ämnena var relevanta eftersom de sattes av gruppen och deltagarna sedan själva valde vilka ämnen de ville diskutera."

Christina Nordin, Jordbruksdepartementet, chef landsbygdsenheten

"Tack för senast, två mycket trevliga och lärorika dagar. Frågan är inte om vi tävlar med något nästa år utan med hur många olika bidrag vi kan få till, arbetet med att knyta lokala livsmedels­producenter till skolan har redan tagit fart."

Per-åke Jern, yrkeslärare Köksutbildningar, Kanalskolan, Töreboda

"Som att kliva in på Råsunda under VM-kval."

Johan Hedberg, Matgeek.se

”Otroligt trevligt folk, viktiga samtal och mycket god mat. Det finns fler samiska gastronomer, ännu längre norrut, som borde bjudas in till 2014 års forum.”

Elaine Asp, Restaurang Hävvi, Glen

”Jag har varit på flera bra samtal och ett handlade om mångfalden och hur vi kan bredda svensk mattradition, det vill jag se mer av. Det här främjar svensk produktion och vi har redan hittat jättefina produkter som vi kan föra med oss till våra kunder, både privata och offentliga.”

Jonas Köhler, inköp- och marknadsdirektör Menigo

"Otroligt! Ingen vill sluta prata."

Hannu Husa, rektor på Nyköping Strands Restaurangskola,

"Efter bara några timmar inser jag att jag är med i otroligt dynamiska samtal kring gastronomi, vårat samhälle och hur vi lever kring maten. Här finns en samlad kompetens som är rätt brutal när vi sätter ner foten och som gör att vi verkligen kan påverka saker i rätt riktning."

Mårten Göthberg, vd Olof Viktors, Malmö

"Just nu önskar jag resurser till forskare som kan dokumentera vårt gastronomiska arv, var vi står och vad vi kan göra."

Mathias Dahlgren

”Man blir förvånad över all kompetens, vi var ett tjugotal som samtalade om mitt favoritämne, gastronomiska regioner och det blev ett mycket stimulerande samtal.”

Sören Persson, livsmedelsstrateg LRF

"Det är stort att få jobba med Staffan Naess från Dahlgrens. Jag lär mig jättemycket"

Emil Sjöberg från Nyköping Strand hotell och restaurangskola

"Jag har med mig ofantligt mycket. Varför betalar vi för teknik men inte för njutning? Vad har vi för nytta av vår historia när vi ska modernisera? Det här har satt igång en process som vi inte vet vart det leder. Jag hoppas till exempel att producenten får samma status som kocken har fått."

Paul Svensson, matkreatör Fotografiska museet, Stockholm

"Jag deltog i ett samtal om gastronomiska regioner, vad det är och hur det kan utvecklas. Det kom många intressanta idéer, jättespännande!"

Maria Printz, Printz Bageri, Stallarholmen

"Det har varit fantastiska dagar med representanter från hela matbranschen."

Hans Naess

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se