Landsskapsvinnare

Gastronomiska Matverk 2013

Första pris – Matverk 2013

Vinkokta musslor

Skapad av: Mats Swensson, Björn Zetterberg och Anders Granhed

JURYNS MOTIVERING

»En tydligt regional råvara som med hjälp av modern teknik och stort kunnande förädlats till en produkt som smakar gott och doftar ljuvligt. Med en intelligent och smart förpackning så blir produkten tillgänglig för många. ›En klockren produkt‹ som har bra förutsättningar att bli en riktig Matverksklassiker.«

Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People

Andra pris – Matverk 2013

Bryggarebröd

Skapad av: Maria Printz, Kerstin Björklund och Anders Olsson

JURYNS MOTIVERING

»Bra regionala råvaror och ett skickligt hantverk kan skapa stor upplevelse. Välgjort, saftigt innehåll, balanserad sälta, bra syra och sötma bakom en härlig yta. En sällsynt smakrik ny produkt som har en rolig historia. En kultur som säkert kommer att fungera alldeles utmärkt lokalt men har definitivt potential att jäsa och växa sig större än så.«

Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People

Tredje pris – Matverk 2013

Getsalsiccia

Skapad av: PerÅke Jern och Elisabet Forsdahl

JURYNS MOTIVERING

»En ovanlig råvara, mald och smaksatt med stor fingertoppskänsla. Köttkvarnen har skötts av ett team som lyckats förmedla kärleken till hantverket och åstadkommit en enkel, välgjord, vacker och mycket god produkt som juryn tycker helt saknas på vår svenska matmarknad i sin genre. Ett Matverk för det framtida Sverige.«

Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People

Gastronomiska Matverk 2013

ETT DRYGT HUNDRATAL nya matprodukter av cirka 350 produktutvecklare från norr till söder, det är det strålande resultatet av Sveriges största produktutvecklingstävling någonsin. På kvällen den 24 januari korades tre riksvinnare.

Juryn var enig om att det var en nära på omöjlig uppgift att välja bland så många goda och innovativa bidrag till det svenska köket.

Här nedan kan du bläddra och läsa om samtliga 21 landskapsvinnare.

Nu kan alla äta vinnarmusslorna. Menigo har tagit in Salteas vällagade musslor i sitt sortiment.

Vinnande musslor
nu hos Menigo

Bakom Menigos nya artikelnummer 205633 hittar vi Salteas vinkokta musslor. Därmed tar vinnaren från årets Matverk ytterligare ett viktigt kliv mot våra matbord – och framgång. Gastronomiska Samtal önskar Mats, Björn och Anders lycka till.

Läs mer hos Menigo

Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People

 

Praktiskt, kreativt och nyfiket.

Vi tillsammans skapar Sveriges viktigaste matsamtal. En tongivande arena för dialog och kunskapsutbyte.

Välkommen!

Juryn för Matverk 2013, från vänster: Frida Ronge, Choice Hotel vRÅ; Pär Eriklin, Cajsa Warg; Johan Skogh, Menigo; Per Åkerlund, Duå; Lena Ilkjaer, journalist; Martin Berg, vd Mathias Dahlgren; Mathias Dahlgren, hedersordförande Gastronomiska Samtal och Per Styregård, redaktör.

Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se