Den 28 – 29 mars är det dags för Forum Nyköping

Årets tema är Det goda skiftet.

Kvalitetsskiftet

Hur får vi livsmedelsförsörjning att handla om kvalitet istället för om vikt, volym, vinst och kalorier? Inledningstalare: Tina-Marie Qwiberg, odlare och dokumentärfilmare. Värdpartner: Åsa Lindeblad, Kvalitetschef, Saltå Kvarn.

Proteinskiftet

Varifrån kommer proteinet när gastronomin måste bli mer resursklok? Inledningstalare: Elin Röös, forskare, Sveriges Lantbruksuniversitet. Värdpartner: Patrik Holm Thisner, VP, Quality & Corporate Responsibility, HKScan Corporation.

Kulturskiftet

Hur kan vi skapa en matkultur som ger fler möjligheten att axla rollen som planetskötare? Inledningstalare: Carl Folke, forskningschef, Stockholm Resilience Center. Värdpartner: Gastronomiska Samtal.

Stadsskiftet

Kan städers förmåga att påverka vår matkultur skapa förutsättningar för en levande landsbygd? Inledningstalare: Sara Jervfors, kostchef, Södertälje kommun.

Intressant läsning från forumets medarrangör!

Stockholm Resilience Centre (SRC) är medarrangör för Forum Nyköping 2017. Bakgrunden är årets tema "Det goda skiftet" då de fyra skiften Line Gordon från SRC skriver om här kommer att lyftas och dryftas. Det handlar om hur vi producerar, distribuerar och äter maten och om vår egen roll i sammanhanget. Läs mer på Four shifts to a more desirable (and delicious) food future

Lyssna till HKSCANs tankar kring Proteinskiftet

Den nya gastronomin är nyckeln till en hållbar utveckling. Det är en fråga som berör alla, så väl nya som gamla välkända aktörer. Genom att ta aktiv del av samtalet så är man med och formar vår gemensamma framtid. HKScan deltar aktivt i samtal om proteinskiftet.

Riksjury Matverk 2017
har sagt sitt

Bedömningarna baseras på ett poängsystem från smak- respektive marknadsjuryn så ännu vet ingen resultatet. Vinnarna offentliggörs under Forum Nyköping den 28 till 29 mars.

Årets jury: Mathias Dahlgren, hedersordförande, Gastronomiska Samtal, Elisabeth Johansson,kock & konditor, Elaine Asp, krögare, Malin Söderström, kock, Martin Berg, kock, Per Åkerlund, kock, Paul Svensson, kock, Stefan Eriksson, Råvaran, Carin Granlund Olsen, Gastronomiska Samtal, Johan Skogh, Menigo, Christina Möller, hedersdoktor, Anna Henning Moberg, Torsåkerprojektet Axfoundation, Karin Bodin, Polarbröd, Caroline Cederbladh, Sabis, Johan Ununger, Saltå Kvarn, Carro Tallving, entreprenör och Per Erklin, Cajsa Warg.

Här är finalisterna: Gratinerad krabba - Bohuslän ; Frukostströssel - Dalsland; Överstekvarn Chili senap - Gotland; Foie de Poulet - Gästrikland; HallåMiburgare - Hälsingland; Lingonglass - Medelpad; Pommes de Fleur - likör - Närke; Jordbubbis - Småland; Roccoto Raw - chilisås - Skåne; SHAKE AWHEY! - vassledryck - Stockholm; Sörmländsk Tempeh - Sörmland; Fryken Lättöl - Värmland; Ärtburgare - Västmanland; Bisonfärsking - Västergötland; Aborrkaviar - Åland; Slaktarens hemlighet - Höga Kusten/Ångermanland; Tudor Superprinsar - Östergötland

– Vi är  jättestolta att vara med i Matverk och i Gastronomiska Samtal. Det ger oss en möjlighet att stötta utvecklingen av svensk gastronomi och kunna erbjuda innovationer till de kunder som söker det, säger Mia Sundling, ansvarig för sponsoring på Menigo.

Det goda skiftet är temat för Forum Nyköping i mars

Forum Nyköping den 28 till 29 mars blir två dagar fyllda av energi, oväntade möten, massor av nya tankar och affärskontakter. Höjdpunkten blir när de tre riksvinnarna i innovationstävligen Matverk prisas. Årets tema är Det goda skiftet och vi är stolta över att ha Stockholm Resilience Centre (SRC) som medarrangör. Anföranden och samtal ska handla om några av alla de förändringar gastronomin står inför. Vi berättar mer om det när vi närmar oss.

• Här ser du vad vi gjorde under Smaka på Stockholm.

• Läs Smaka på Stockhoms intervju med Hans Naess.

Här ser du alla våra inspelade "Nyfiken på-samtal".

Utvecklande samtal även i mässbrus

Matverk och Gastronomiska Samtal fick en stor monter av mässan på GastroNord 2016. Här fick vi plats för såväl provsmakning av riksvinnarna i årets Matverk (och som det smakades!) som Tjuvlyssnat, en form av utvecklande Matsamtal. Hit kom även Culinary Craft, Thomasgymnasiets ambitiösa satsning på restaurang- & livsmedelsprogram och samtalade med intresserade.

Välkommen att själv tjuvlyssna!

Så kan foodservice fylla på våra skafferier med eko-produkter

 

Jonas Köhler, vd Menigo, Christoffer Carlsmose, ekologikoordinator Menigo, Elisabet Qvarford, vd Svenskt Kött, Adam Arnesson, ekobonde och Carina Brydling, kock samtalar och inspirerar varandra –  Hans Naess från Gastronomiska Samtal modererar.

Varför mångfald, när det är så effektivt med enfald?

 

John Skogh, Menigo, Märta Gunnarsson, Resta Gård, Kerstin Björklund, Warbro Kvarn, Martin Ragnar, författare/forskare och Dan Wikström, Engsholms slott samtalar inspirerande och lärorikt om bevarandesorter. Hans Naess modererar.

 

Forum Nyköping 2016

Gastronomiska Samtals årliga event Forum Nyköping blev en formidabel succé med engagerade och kunniga talare, workshopledare och deltagare. En av dem var  H.K.H. Prins Carl Philip som deltog i olika samtal under hela den första dagen. Prinsen har ett stort intresse av mat, jordbruk och hållbarhet och har studerat växtodling, teknik och skogsbruk vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp och tagit lantmästarexamen – hör och se vad Prinsen tyckte om dagen här.

"Tack för två fina och inspirerande dagar. Tyckte absolut att det var bästa året so far. Många kontakter och nya idéer." Martin Berg, Green Rabbit

"Klart bästa gången, alla var positiva i bilen hem. Grymt jobbat!"Mathias Dahlgren

Jag vill bara spontant tacka för fantastiska dagar. Obeskrivligt inspirerande! Ordet TACK är i sammanhanget ett något futtigt ord och ordet jag letar efter vilket beskriver min tacksamhet finns ju inte så jag får göra en liten jämförelse. Om jag i volym försöker beskriva … så är ordet jag letar efter likställt med UNIVERSUM. Universum för att ni tror på och uppskattar vårt arbete! Staffan Lager, (Blekinge-vinnaren)

Ett av forumets höjdpunkter var självklart prisutdelningen i riksfinalen av Matverk 2016 som ägde rum på Stora Torget i Nyköping under stadens Midvinterfest. Fem matverk fick ta emot diplom – läs mer och se bilder och film här.

Läs mer om forumet 2016.

 

HÅLL DIG UPPDATERAD

Detta gör

Gastronomiska Samtal

FORUM NYKÖPING

Forum Nyköping är en tongivande arena för kunskapsutbyte och samarbeten kring svensk gastronomi för hela matbranschen.

MATVERK

Matverk är Sveriges största produktutvecklingstävling för råvaruproducenter, förädlare och matlagare som tävlar i lag, landskapsvis. Läs mer om tävlingen på www.matverk.se.

MATBORDET

Runt Matbordet får yrkesfolk som vanligtvis inte möts tillfälle att prata och utbyta tankar med varandra över en bit mat. Passar även företag och organisationer. Besök vår Youtube-kanal.

TJUVLYSSNAT

Tjuvlyssnat är ett koncept som vi kan använda nästan överallt. Med olika tekniska lösningar spelar vi in, eller gör samtalen tillgängliga för fler, på plats. Besök vår SoundCloud-sida.

KRUBBLERIER.SE

Krubblerier är bloggen där både du och vi kan tala ur hjärtat om mat, villkor, smak, hållbarhet och framtid. Besök bloggen redan idag!

 

Våra partners!

Menigo

Sörmlands Sparbank

Nyköping kommun

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se